Avvenne nattamming

Storm blir 10 mnd om en uke, og jeg ammer fortsatt. Han drikker enda ikke av flaske og liker ikke morsmelkerstatning. Derfor har ikke jeg hatt noe valg, men har heller ikke hatt noe lyst til å slutte med ammingen. Jeg føler meg både heldig og stolt som har fått til å amme så lenge.

Likevel begynte spørsmålene om Storm hadde sovet gjennom allerede da han var 3 måneder. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fortalt at jeg fortsatt ammer, og om natten har jeg ammet masse. Da han var 5-6 mnd begynte ”alle” å spørre om jeg snart skulle venne han av nattamming.

Da hadde det ikke engang tanken streifet meg. Nå har det gått 10 mnd, og jeg ammer minst 2 ganger hver natt.

Jeg innrømmer at det har vært perioder der jeg har ammet veldig ofte om nettene, og vært utrolig trøtt om dagene. Men jeg tror det har vært avgjørende for at jeg har beholdt melken så lenge.

ammestorm
Av og til forsyner han seg selv..

Jeg har fortsatt ingen planer om å venne han av puppen. Jeg takler ikke tanken på å høre han skrike, og ikke gjøre noe med det, når jeg vet at alt han vil er å få litt pupp. Om han er sulten eller bare vil ha kos, det bryr jeg meg ikke om. Han skal få det.

Storm sovner fortsatt på puppen, vil ha pupp når han er sliten, når han vil ha kos, eller er litt småsulten eller tørst. Og jeg syns det er superkoselig å kunne nyte den stunden sammen. Det er jo ikke sånn at det er så veldig mye kos ellers lenger, han har jo blitt så stor.

Hvorfor har det blitt ”et krav” om å avvenne amming om natten, for å få sove gjennom selv så tidlig som mulig? Er ikke det litt egoistisk? Hva tenker dere?

IMG_3352

22 kommentarer

 1. Gir du han noe annet utenom ammlng?

  1. rachelnordtomme

   Ja, både frokost, lunsj, middag og kvelds. Brødskive, grøt, middag og grøt.

 2. Denne traff spikeren for min situasjon akkurat nå. Jeg har en gutt på 8mnd og jeg nattammer fortsatt, og eneste måten jeg får han til å sovne er at han sovner ved puppen. Eneste måten han kan trøstes er pupp eller smokk. Jeg har nattammet fra dag en, 2-3 ganger hver natt. Og jeg får kommentarer av familie og venner som sier jeg lager altfor dårlige vaner til han, han blir bortskjemt, han burde lære å sovne av seg selv osv.

  Sover Storm i deres seng? Min gutt sovner i vår seng, så løfter jeg han i sin egen seng når han sover. Men hva når han lærer å krabbe, og reise seg opp? Da burde han vell lære å sovne av seg selv i sin egen seng?

  Jeg elsker å amme, og er stolt for å ha klart meg så bra så lenge uten noe tull. Og selv om jeg er mye trøtt og drømmer om en hel natt sammenhengende søvn, så synes jeg det både er utrolig koselig i grunn med nattamming og at jeg/puppen er den eneste måten å trøste på. Morsmelk er helt fantastisk for de små, jeg ønsker å amme så lenge som mulig! Så ikke slutt med nattamming så lenge Storm vil ha det

 3. Når helsesøster, svigermor, alle andre maser om puppavvenning og nattavvening. Så bare nikker og smiler jeg. Gullet er 1 år og 8 mnd og elsker fortsatt puppen! Han er tilfreds, jeg er tilfreds. Hvorfor må vi slutte da?! Nærhet, kos, trygghet. Det er viktig for de små skjønne :)

 4. Kos deg med amming så lenge det føles riktig for dere. Ammet selv mini til han var nesten 13 mnd, da dro jeg bort 3 dager og mini var avvent nattmat. Gikk nok enklere enn hva vi hadde trodd.

 5. Cecilie

  Det sier vell at nattamming skal sluttes med når babyen får tenner rundt 6 mnd. Dette grunnet at det er sukker i melken som ikke er bra for melketennene. De kan få hull i de og da lettere hull i sine «permanente» tenner. Det er nå hvertfall hva jeg ble fortalt :).
  Ikke no slags melk etter pussing av tenner ved legging. Babyene vet jo ikke dette og vil derfor ha melk til alle døgnets tider. Det blir liksom mødrenes/fedrenes jobb og lære de en døgnrytme ;-).

  1. Dette er gamle og utdaterte råd, heldigvis :-) Nå vet man at amming om natten ikke har noe å si for fremtidige hull i tennene, og de offisielle rådene er at man gjerne kan amme om natten så lenge mor og baby begge trives med det :-)

 6. Nyt det!! Den kosen er gull verd. Jeg mista melka når lillemor var 4 mnd, å skjønte ikke før da hvor fint det var å kunne amme! Nærheten, kosen og tryggheten, ingenting som kan måles med det! En annen ting jeg lærte etter jeg ble mor, drit i hva andre syns, gjør det som er rett for dere!

 7. Nyyyy ammetiden! Når den er over får du den aldri tilbake. Jeg har en jentenpå 2 år som jeg ammet i ca 1 år og hadde gitt mye for å få den tiden tilbake! Nå skal det også sies at nattasøvnen mest sannsynlig er håpløs i noen år til uansett. Småbarn er småbarn, våkner om natten om de vil ha pupp eller ikke så kos deg med amming så lenge du kan

 8. Du er såå heldig!! Jeg fullammet med første til hun var 10 mnd, så dabbet melka av. Så fikk jeg andremann, og all melka forsvant da han bare var 2 måneder :( Jeg syntes det er så trist, for det er jo så koselig og LETTVINT å gi pupp! Kos deg og amm så lenge du vil :)

 9. Hei. Er selv mamma til fire og erfarte fort at det beste er å stole på seg selv og hva som er best for sitt barn. Jeg ammet alle til de var mellom 1 og 1,5 år ; da ville de ikke mer . Helt av seg selv Så kos deg med ammingen du – det er trygt og godt for både mor og barn !!

 10. Storm er såååå heldig som har en mamma som tenker slik! Kjør på sier jeg! (Pro-ammedame)

 11. Amme i vei, sier nå jeg! Jeg ammer min på 19 måneder enda. Ikke ofte på natten, men hun ammet nattestid til i alle fall 16 måneder. Det er bare koselig! Hør på deg selv, ikke hva andre mener :)

 12. Fikk lyst å kommentere her, følte skikkelig press på å slutte når babyen var rundt ett år, og ammet nesten litt i skjul, senere leste jeg at verdens helseorganisasjon anbefaler å amme til 2 års alder, vil oppmuntre deg til å ikke la andre styre, men følge magefølelsen.

 13. Om det fungere for deg og dere, så er det bare å fortsette syns jeg. Jeg ammer min på 20 mnd på natta ennå jeg. Tenker at han slutter når han er klar jeg:) og jeg blir dårlig av alle råd alle skal komme med. Gjør det som kjennes mest riktig ut for deg, sjøl om det er lettere sagt enn gjort ;) liker så innmari holdningene og tankene dine om det å bli og være mamma:) virker som Storm har en utrolig bra mamma!

 14. Må bare si at det var utrolig godt å høre at det er noen flere der ute som deler mitt syn på dette med amming. Jeg har en herlig liten gutt på snart 14 mnd og jeg får mange negative kommentarer på at jeg fremdeles ammer. Men det er det som føles riktig. Han nekter både smokk og flaske og han har tydelig behov for den nærheten han får når han får pupp. Jeg synes det er utrolig ubehagelig når jeg føler jeg må skjule at jeg fremdeles ammer (som om det er noe jeg bør skamme meg over) fordi alle mener at jeg gir ham dårlige vaner, jeg mener jeg gir min sønn det han har behov for. Var på helsestasjonen i dag og for første gang ble jeg møtt med «bare fortsett med amminga du, så lenge du føler det er det han trenger». Min sønn spiser alt han får servert, og han drikker både vann og melk i løpet av dagen, så det er tydelig at det er nærheten og kosen han trenger. Og så lenge han trenger det så kommer jeg til å fortsette å gi ham det.

  Så takk for et utrolig fint innlegg!

 15. Katrine

  Ammer min snuppe på 15 mnd enda, hun elsker puppen, men nå er vi nede på 1-2 ganger i døgnet. Jeg tenker det avsluttes helt naturlig når hun er klar for det, og har ikke hjerte til og nekte henne når hun koser seg så med det.. ☺️

 16. Ammet døgnet rundt til frøkna var 2,5 år. Hadde ikke planer om det, men slik ble det. De fleste hadde meninger om når, hvor og hvordan. Stol på deg selv og hva som er riktig for dere :) Det går bra med de fleste – de som ikke fikk melk om natten etter seks måneder og de som fortsatt fikk det tre år senere ;)

 17. Synes man skal få velge helt selv, og klart det er stas og bra – ikke minst fint og mange fordeler med å amme.. Lengst mulig den som kan såklart :-)

  Min kar blir 3 i februar, og jeg ammer enda- selvfølgelig ikke like fullt som som før.. Vi koser oss med det og vi har vår lille ting.
  Synes mødre skal slutte å tenke så mye på hva andre tenker, å gjør det som er rett for deg og ditt barn

 18. Jeg tenkte helt likt som deg. La han få npr han har lyst. Ammet gutten min frem til han var ca 15 mnd. Det ble gradvis redusert helt naturlig, til han en dag pluselof fant ut at han ikke ville ha mer pupp Tenker at det er en stor bonus å amme litt inn i barnehagestart. Morsmelk er skreddersydd og full av stoffer som er gode for immunforsvaret. Kan være tilfeldig, men jeg tror det kommer av ammingen at sønnen min er svært sjelden syk. Og når han blir syk er det småtterier som varer veldig kort Gi blanke i sånt mas, det gjorde jeg. Følg Mammahjertet ditt

 19. Så fantastisk skrevet. Føler akkurat det samme. Jeg har gjort akkurat det samme som deg og jeg må si vi er flinke. Er jaggu mange som gir opp fort også. Tenk så heldige barna våres er som kan og får! Jeg fikk de samme spørsmålene. Jeg ammer jenta mi litt enda og hun er 16 mnd, men det er bare litt på kvelden. Kan ikke se for meg å si nei til noe hun elsker så høyt og det plager meg ingenting. Fortalte det faktisk til ei her om dagen at jeg gjorde det fortsatt og da fikk jeg til svar «ja men Ida ikke tenk på det, alle gjør feil» . Uansett heier på deg!

 20. Heia deg Syns det er så fint å lese det du skriver!! Kos deg MASSE med ammingen og denne tiden som er så dyrebar og kort :-)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *